اقتصاد بازار .حسین قلع ریز: با امضای بیانیه مشترک ایران و کشورهای 5+1 در لوزان سوییس ،نسیم باد نوروزی اقتصاد ایران وزیدن گرفته و کشورهای دوست و دشمن ایران در حال رایزنی برای ورود به بازار این کشور می باشند.یکی از کشورهایی که در زمان تحریم های اقتصادی به نوعی در کنار ایران بود ،کشور هند است که تلاش کرد از این فرصت برای فروش کالاهای هندی بیشترین بهره را ببرد. ایران و هند سالیانی درازی است که مبادلات تجاری دارند و هند همواره به عنوان یکی از خریداران اصل نفت خام ایران است و از طرف ایران مشتری پر و پاقرص محصولات کشاورزی و نساجی این کشور است.«راجیوخِر» Rajiv kher معاون اقتصادی وزارت بازرگانی هند در راس هیاتی تجاری به ایران سفر کرد. وی در نخستین جلسه کارگروه مشترک ایران و هند که بامحوریت تسهیل تجارت، صادرات خدمات فنیـ مهندسی، گسترش روابط تجاری وافزایش سرمایه‌گذاری‌های مشترک بین دو کشور با حضور رییس سازمان توسعه تجارت ایران برگزار شد .در روز دوم سفر خود به اصفهان آمد تا با فعالان اقتصادی این شهر به گفتگو و تبادل اطلاعات بپردازد.معاون اقتصادی وزارت بازرگانی هند در دیدار با مسوولین و فعالان اقتصادی استان اصفهان تاکید کرد:ترانزیت و حمل و نقل یکی از بخش های مهم همکاری بین دو کشور ایران و هند می تواند باشد و ایران می تواند پل ارتباطی هند با کشورهای آسیای میانه (CIS )باشد زیرا مسیر ایران برای ترانزیت کالاهای هندی ارزان تر و سریع تر است.
وی تصریح کرد:گروه مشترک همکاری های اقتصادی ایران و هند با هدف توسعه روابط تجاری با تسهیل تجارت بین دو کشور و همچنین استفاده از تمام ظرفیت های اقتصادی دو طرف تشکیل شده است.
راجیو با اشاره به اینکه ایران به دنبال توسعه راه آهن است و هند در این زمینه توانمندی های قابل توجهی دارد ،افزود:گسترش فعالیت های پیمانکاری از جمله توسعه خطوط راه آهن ایران با مشارکت هند می تواند سرآغاز همکاری های فنی و مهندسی بین دو کشور باشد.
معاون اقتصادی وزیر بازرگانی هند ، چهارمین بخش همکاری اقتصادی ایران و هند را سرمایه گذاری های مشترک برشمرد و گفت: هند آماده سرمایه گذاری در صنعت بالادستی پتروشیمی و همچنین صنایع پایین دستی پتروشیمی و همچنین منطقه آزاد چابهار است.
وی عضویت هند در سازمان توسعه تجارت جهانی (WTO) را فرصتی برای توسعه همکاری ایران با این سازمان دانست و گفت:عضویت در این سازمان امتیاز ویژه ای برای تجارت کشورهاست و ایران تا زمانی که عضویت کامل در این سازمان را بدست نیاورده می تواند از ظرفیت هند برای توسعه تجارت با سایر کشورها بهره ببرد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به رابطه هند با ایران بویژه استان اصفهان اشاره کرد و گفت: استان اصفهان می تواند در بخش های فناوری اطلاعات،گردشگری ،خدمات فنی و مهندسی ،سنگ های تزیینی ساختمانی،صنایع دارویی ،انرژی های تجدید پذیر و تبدیل تختال به ورقه های فولادی با شرکت های هندی همکاری نزدیکی داشته باشد.
معاون وزیر صنعت و بازرگانی هند با تاکید بر اینکه ایران می تواند از ظرفیت فناوری اطلاعات هند برای بخش های مختلف بهره ببرد و گفت: برگزاری نمایشگاه های تخصصی در دو کشور از جمله اقدامات اولیه و موثر برای آشنایی با ظرفیت های اقتصادی دوطرف است و در این زمینه هند آماده برگزاری نمایشگاه های تخصصی در ایران را دارد .
وی تحریم های اقتصادی بین المللی علیه ایران را مهمترین مانع برای توسعه تجارت هند با ایران خواند و گفت:امیدواریم با توافقات هسته ای ایران با کشورهای 5+1 شاهد برداشتن تحریم ها و توسعه همکاری های اقتصادی بین دو کشور باشیم.
خسرو کسائیانرییس اتاق اصفهان در این دیدار با اشاره به توانمندی های استان اصفهان ر بخش های صنعتی ،خدماتی و کشاورزی گفت:استان اصفهان با دارا بودن 8 هزار و 500 واحد صنعتی، صنعتی ترین استان اصفهان کشور است که تولید 70 درصد فولاد کشور برعهده دارد.
وی افزود:ایران و هند مراودات تجاری چندین صدساله دارند و در فضای جدید اقتصای ایران می توان شاهد تقویت روابط تجاری بین دو کشور بود .
بهرام سبحانی مدیر عامل شرکت فولاد مبارکه اصفهان در این نشست با اشاره به توانمندی این شرکت در صادرات ورقه های فولادی گفت: این شرکت آماده برقراری همکاری نزدیک با شرکت های فولادساز هندی در جهت تولیدات مشترک است.
وی تامین مواد اولیه و تبدیل تختال به ورقه های فولادی را از زمینه های همکاری فولاد مبارکه با شرکت های هندی برشمرد .
علی صبوحی رییس سازمان اقتصاد و دارایی استان اصفهان در این نشست با اشاره به فعالیت مرکز خدمات سرمایه گذاری استان اصفهان گفت: تا کنون 7/1 میلیارد دلار از 12 کشور در بخش های مختلف استان اصفهان سرمایه گذاری کردند و امید است هند به عنوان سیزدهمین کشور نیز در این استان سرمایه گذاری کند.
گفتنی است که تجارت ایران هند تا سال 92 در حدود 5 میلیارد دلار غیز از صادرات نفت خام بوده است که مهمترین افلام صادراتی ایران به هند شامل اوره ،متانول،آمونیاک،روغن صنعتی،آهن و فولاد غیرممزوج،آلومینیم،قیر نفت،گوگرد،پروپان مایع شده ،مغز پسته ،سیب و بادام بوده و همچنین مهمترین اقلام وارداتی ایران از هند شامل برنج،کنجاله، الکترودذغالی ،گوشت گاو،چای سیاه و جو بوده است .