ارزیابی کارشناسی از روزهای اخیر بورس
امیر‌حسین جنانی کارشناس بازار سرمایه در گفت‌‌وگو با «جهان‌صنعت» اظهار کرد: در تعطیلات هفته گذشته شرایط سیاسی کمی پیچیده‌تر شد و از آغاز هفته واکنش‌ها به موضوعات سیاسی کمی گسترده‌تر از روز‌های ابتدایی هفته شده است.
او بیان کرد: روز شنبه بورس شدیدا زیر فشار فروش ناشی از ترس و تحولات و ریسک‌های سیاسی بود و هجوم فروشندگان باعث حرکت قیمت‌ها به پایین‌ترین حد مجاز شد و خروج نقدینگی از طرف حقیقی‌ها با سرعت بالا از همان ابتدای بازار انجام شد، تا حدی که تحلیل و بررسی گزارش‌ها و عملکرد شرکت‌ها برای بازار اهمیتی نداشت و تمام تمرکز بازار بر خبر‌ها و تغییرات شرایط سیاسی قرار گرفت.جنانی توضیح داد:‌ با تشدید تنش‌های سیاسی در روز یکشنبه شورای عالی بورس تصمیم گرفت برای سه روز دامنه نوسان به منفی و مثبت یک در سهام و منفی و مثبت دو در صندوق‌ها تغییر بدهد و همین محدود شدن دامنه باعث شد بازار بسیار کم‌حجم شود و تابلوهای معاملاتی تحرک چندانی نداشته باشند و صف‌های فروش اکثر نمادها روی منفی یک پابرجا باشند اما صف‌های فروش صندوق‌های سهامی روی منفی دو جمع‌آوری شدند که باعث افزایش خوش‌بینی‌ها به بازار دوشنبه شد و احتمالا اگر اتفاق جدیدی رخ ندهد می‌توان به جمع‌آوری صف‌های فروش طی معاملات فردا و بازگشت تعادل به بازار و تابلوهای معاملاتی امیدوار بود.
این کارشناس بورس تصریح کرد: بورس فقط امروز نه، بلکه مدت‌هاست ریسک و خطر اتفاقات سیاسی را در قیمت‌ها دیده است و دلار هم در بازار آزاد بعد از اینکه شنبه تا حوالی هفتاد هزار تومان هم رفت دوشنبه نسبت به دو روز گذشته در اعداد پایین‌تری قرار گرفت اما نسبت به شنبه حوالی ۶۷۶۰۰ تومان معامله شد. با آرام شدن سطح ریسک‌های سیاسی در منطقه بازار دوشنبه صف خرید عمده نمادها در مثبت یک به واسطه محدود شدن دامنه نوسان آغاز به کار کرد و صندوق‌ها در دامنه مثبت ۲ به صف خرید رسیدند. واکنش‌ها تا به اینجا نشان میدهد سایه افزایش تنش و احتمال گسترش جنگ از روی منطقه برداشته شده است، دلار هم در محدوده ۶۷۰۰۰ تومان وارد شد. در مجموع حال بازار قبل از خبر‌های مربوط به تشدید تنش‌های سیاسی و ریسک‌های دیگر هم زیاد خوب نبود که بتوان انتظار داشت به سرعت بعد از چند روز فضا و جو معاملاتی سبزی را شاهد باشیم.
او اضافه کرد: در جذاب و ارزشمند بودن درصد بالایی از نماد‌ها شکی نیست اما فضای کلی بازار برای به گردش در آمدن سرمایه‌های پارک شده فعلا شرایط مناسبی نیست و در حال حاضر بازار با مشکلاتی روبه‌رو است که برای عبور از این مشکل نیاز به زمانی طولانی‌تر دارد. در مجموع این روز‌ها همه بازار‌ها شرایط خاصی را سپری می‌کنند و باید منطقی دانست که بورس ایران نیز ریسک غیر‌معقول نپذیرد و تا روشن شدن فضای سیاسی شاهد قدرت بیشتر فروشندگان نسبت به خریداران در بازار باشیم.
تحلیل بازار در روزهای اخیر
بازار سهام در صف فروش قفل شده است با این حال کاهش دامنه نوسان و محدودیت یک درصدی آن، از سقوط نماگرهای تالار شیشه‌ای جلوگیری کرد، هرچند نشانه‌هایی در بازار وجود داشت که نشان می‌دهد اوضاع معاملات در روز میانی هفته با جو فروش کمتری دنبال خواهد شد. در پایان معاملات دومین روز کاری هفته جاری، در حالی که دامنه نوسان به یک درصد محدود شده بود، دماسنج اصلی تالار شیشه‌ای با افت ۵۱/۰درصدی، ۱۱هزار و ۱۸۱واحد از ارتفاع این شاخص در سطح دو میلیون و ۱۹۶هزار و ۷۸۹واحدی قرار گرفت. افت ارتفاع نماگر اصلی بازار سرمایه در حالی اتفاق افتاد که شاخص هم‌وزن به‌ عنوان نشان‌دهنده روند عمومی قیمت شرکت‌های کوچک و متوسط، عملکردی موازی به ثبت رساند. شاخص هم‌وزن نیز با افت ۳۷/۰درصدی (معادل دو هزار و ۶۷۰ واحد) در پله ۷۲۳هزار واحدی قرار گرفت. تابلوی بورس اوراق بهادار تهران، ارزش معاملات خرد (سهام، حق‌تقدم‌) را در روز یکشنبه، هزار و ۲۷۸میلیارد تومان نشان می‌داد. این تابلو حجم معاملات روز یکشنبه را ۵/۲میلیارد برگه سهم نشان داد. از سوی دیگر، بررسی آمار مالکیت افراد حقیقی در این روز از خروج سرمایه آنها به بازار سهام حکایت دارد. شاخص ورود و خروج سرمایه در پایان معاملات روز یکشنبه بورس از خروج ۵۷۰میلیارد تومانی پول حقیقی از سهام، حق‌تقدم و صندوق‌های سهامی خبر می‌دهد. پس از اتفاقات بامداد یکشنبه و حمله تلافی‌جویانه ایران به مواضع رژیم صهیونیستی در سرزمین‌های اشغالی، سازمان بورس برای حمایت از حقوق سهامداران و همچنین کنترل هیجانات احتمالی، تصمیم به کاهش دامنه نوسان گرفت. تابلوهای بازار سهام در جریان معاملات روز یکشنبه، غیر از تعداد کمی از نمادها در صف فروش قرار گرفته بود. قفل بودن نمادها در صف فروش تاثیر بسزایی در کاهش چشمگیر ارزش معاملات داشت، به طوری که ارزش معاملات در سطوح پایینی کانال هزار میلیارد تومانی قرار گرفته بود. همین موضوع باعث شد کارشناسان بازار یکشنبه را به مغازه‌ای با کرکره نیمه‌ کشیده تشبیه کنند. سناریوی خوش‌بینانه‌ای که می‌توان برای بازار سهام متصور بود، توقف ادامه تنش‌ها از سوی دو طرف است. در این صورت می‌توان انتظار داشت که پس از پشت سر گذاشتن محدودیت نوسان طی دو روز معاملاتی آتی، بازار به مسیر صعودی خود بازگردد. در حال حاضر بخش عمده‌ای از تمرکز سهامداران بر تحولات ژئوپلیتیکی میان جمهوری سلامی ایران و رژیم صهیونیستی معطوف است. باید انتظار داشت تا شفاف شدن بیشتر موضع نهایی دو طرف نسبت به موقعیت فعلی، بورس تهران بین زمین و آسمان معلق باشد. از این رو، در راستای پیش‌بینی وضعیت بورس در روزهای آتی به نظر می‌رسد ارزش و حجم معاملات کمی بالاتر از ارقام فعلی قرار بگیرد اما جهش چندانی نداشته باشد.