محسنی‌اژه‌ای ضمن گرامیداشت مناسبت ۱۶ آذر و روز دانشجو اظهار کرد: بی‌نهایت خداوند را سپاسگزار هستم که چنین توفیقی حاصل شد تا در کنار شما عزیزان باشم. وی عنوان کرد: روز دانشجو، روز استقلال‌طلبی، روز مبارزه با استکبار، ظلم و ستم و استبداد است. روز دانشجو روزی است که عزت‌خواهی در آن روز پایه‌گذاری شد.
رییس دستگاه قضا تصریح کرد: بحمدالله ایمان همراه با علم، حلم، بصیرت، استقامت، عدالت‌خواهی و مطالبه‌گری با هم قرین شدند و وقتی چنین اوصافی در یک امت، ملت یا قشر پدید آید، امت را تکان می‌دهد.حجت‌الاسلام‌والمسلمین محسنی‌اژه‌ای با بیان اینکه موتور محرک بسیاری از امور از جنبش دانشجویی شروع شده و امروز به ثمر نشسته است، گفت: امروز بسیاری از اقدامات مستمر و پیوسته عدالت‌خواهانه و مبارزه با ظلم و ستم به گونه‌ای است که در حال تبدیل شدن به یک فرهنگ عمومی است و این بسیار جای خرسندی و خوشحالی دارد.وی با تاکید بر اینکه اگر جنبش‌ها و مقاومت‌های دانشجویی نبود شاید ما امروز در این موقعیت نبودیم، بیان کرد: دانشجویان عزیز ما قبل از انقلاب شکنجه و شهید شدند و حین انقلاب در صف اول برای تهییج و بسیج کردن مردم حضور داشتند. با آغاز جنگ تحمیلی نیز تمام‌عیار در صف اول بودند به گونه‌ای که بسیاری از شهدای گرانقدر و فرماندهان بزرگ ما از این طیف بودند.
رییس قوه قضاییه افزود: این جریان دانشجویی اثرگذار، همچنان در عرصه‌ها و ساحت‌های مختلف اعم از قبل انقلاب و حین انقلاب و تا زمان دفاع از حریم اهل‌بیت ادامه داشته است تا جایی که بعضی از مدافعان حرم از دانشجویان هستند.
حجت‌الاسلام‌والمسلمین محسنی‌اژه‌ای خاطرنشان کرد: در مقاطع مختلف دانشجویان در حوزه و دانشگاه، چراغی بودند که راه را برای دیگران روشن کردند و امروز هم در عرصه‌های مختلف سازندگی و خدمت‌رسانی و هر صحنه‌ای که نیاز بود، جلودار و پیشقدم بودند و به مردم کمک کردند.
وی اضافه کرد: همان‌طور که مجموعه نظام به شدت متکی به مردم و جوانان بوده و باید باشد، اگر می‌خواهیم بسیاری از مشکلات را حل کنیم و به قله‌های رفیع علم، عزت، استقلال و حتی رفاه برسیم باید این حرکت از دانشگاه و حوزه آغاز شود که بحمدالله شروع خوبی است و امیدوار هستیم روزبه‌روز بهتر و تقویت شود.
رییس دستگاه قضا همچنین در بخش دوم نشست و پس از استماع مطالبات مطرح‌شده از سوی دانشجویان بیان کرد: مطمئن هستم این نشست‌ها و شنیدن این نقدهای صریح همراه با آرامش و متانت حتما و قطعا برای بنده و همه مسوولان موثر و مفید است اما عزیزان لازم است بدانید مشکلات زیاد است و باید آنها را اولویت‌بندی کنیم.
حجت‌الاسلام‌والمسلمین محسنی‌اژه‌ای عنوان کرد: امروز بسیاری از افرادی که امروز در مدیریت‌های مختلف حضور دارند برآمده از دانشگاه هستند. بیایید کاری کنیم که فردا اگر شما مدیر شدید مردم از ما و شما راضی باشند.
وی اضافه کرد: حدود پنج ماه و پنج روز است که بر اساس ابلاغ مقام معظم رهبری عهده‌دار مسوولیت ریاست قوه قضاییه هستم و در این ایام نگاه‌های بسیار دلسوزانه و خیرخواهانه‌ای را می‌بینم که همه به دنبال پیشرفت کشور، پیشرفت عدالت و رفع مشکلات هستند.
رییس قوه قضاییه افزود: نگاه مردم به مسوولان، تحق عدالت، کاهش اختلاف طبقاتی، رانت، فساد و سایر مسائل است و سوال این است که چرا این مسائل در عمل دیده نمی‌شوند؟ باید مشترکات و مفترقات را بررسی کنیم. بر این اساس بنا بر این شد که اشکالات گزارش‌های واصله رفع شود و اگر نکته مثبتی دیده شد به دنبال راهکار برای توسعه‌بخشی به آن باشیم.
حجت‌الاسلام‌والمسلمین محسنی‌اژه‌ای دور بودن و فاصله داشتن مسوولان، مدیران و مردم از یکدیگر را یکی از موانع تحقق همراهی با یکدیگر برای حل مشکلات عنوان کرد و گفت: مشکل مهمی که وجود دارد این است که ما نسبت به حل مشکلات گفت‌وگو نمی‌کنیم در حالی که لازم است روی مشترکات خود تمرکز کرده و در مورد افتراقات بحث و بررسی داشته باشیم. این موارد را می‌توان با بحث و گفت‌وگو کاهش داد.
وی ادامه داد: سعی بنده بر این بوده است که در این مدت، هر اندازه در توان داریم و در صورت نیاز با کاستن از زمان استراحت و تفریح خود ارتباط بیشتری با افراد و طبقات مختلف جامعه برقرار کنم.
رییس دستگاه قضا با تاکید بر اینکه علاوه بر افتراقات موجود میان مردم و مسوولان، حس بدبینی و بی‌اعتمادی نسبت به یکدیگر نیز در این میان وجود دارد، تصریح کرد: اختلاف‌نظر امری طبیعی است اما مانعی که در این بین وجود دارد، حس بدبینی و بی‌اعتمادی است که نیازمند به گفت‌وگو در این زمینه هستیم.
رییس دستگاه قضا با تاکید بر اهمیت رسیدگی به وضعیت زندانیان به عنوان اولویت دستگاه قضایی تاکید کرد: زیبنده نیست این تعداد زندانی داشته باشیم. فرد زندانی، خانواده او و اقوام او پس از زندانی شدن با مشکلات زیادی مواجه می‌شوند و آینده کاری این فرد تحت‌الشعاع قرار می‌گیرد.
وی افزود: فرد زندانی به منظور به کار گرفته شدن در بخش خصوصی هم به او اجازه ورود نمی‌دهند. در این شرایط خانواده فرد چطور خود را اداره می‌کنند؟ فرزندان او چه سرنوشتی خواهند داشت؟ فرزندان زندانیان، از تحصیل باز می‌مانند و گاهی مسیر زندگی‌شان تغییر می‌کند و در بعضی موارد بنیان خانواده متلاشی می‌شود. برخورد خوب با زندانی خیلی مهم است ولی خانواده او هم مهم هستند.
چه سازوکاری دیده‌ایم که خانواده زندانی بتواند اداره شود.
حجت‌الاسلام‌والمسلمین محسنی‌اژه‌ای با اشاره به بازدید خود از چهار زندان طی چند ماه اخیر تاکید کرد: در بازدیدهایی که طی این مدت از چهار زندان داشتم، گروه‌هایی اعزام شدند تا وضعیت زندان‌ها را رصد کنند. در بعضی از ایام ۱۰۰ قاضی برای بررسی وضعیت زندان‌ها اعزام می‌شوند. دادستان‌ها را دستور دادیم و تهییج کردیم که به زندان بروند و ببینند تا در صدور احکام برای افرادی که می‌توانند زندانی نشوند، تجدیدنظر کنند.

وی افزود: هیچ زندانی نداریم که در این پنج ماه حداقل یکبار بازرسی نشده باشد. تمام زندان‌های امنیتی، غیرامنیتی، تخصصی و غیرتخصصی در طول این پنج ماه مورد بازدید و بازرسی قرار گرفتند.
رییس قوه قضاییه با اشاره به مطالبه دیگر دانشجویان پیرامون برخورد و مبارزه با فساد و تاکید بر اهمیت آن خاطرنشان کرد: در برخورد با فساد اقتصاد تردیدی وجود ندارد. فساد اقتصادی از درون تهی می‌کند و جلو می‌رود و فساد سیاسی را به همراه دارد اما باید ریشه‌یابی کرد و بعد با ریشه برخورد شود.
وی اضافه کرد: همه قبول داریم در برخورد با فساد باید با ریشه آنها برخورد کرد، اما چگونه؟ کجا باید تمرکز کنیم و چقدر باید برای آن از فکر، توان جسمی و آبروی خود هزینه کنیم؟ می‌خواهیم وارد مبارزه شویم و مبارزه هزینه دارد. نه شما و نه ما نباید در این روند مأیوس و سرخورده شویم.
وی در ادامه با اشاره به کارشناسی‌های صورت گرفته در پرونده بابک زنجانی و اختلاف‌نظرهای عجیب در کارشناسی‌های صورت‌گرفته در این پرونده گفت: در کارشناسی اولیه در این پرونده ارزش زمینی که گود‌برداری شده بود ۲۹۵ میلیارد تومان تخمین زده شد و در اعتراض‌های متعدد به کارشناسی‌ها، در نهایت کارشناسی ارزش زمین به هشت هزار میلیارد تومان رسید.
حجت‌الاسلام‌والمسلمین محسنی‌اژه‌ای با اشاره به موضوع هفت‌تپه تاکید کرد: در بهمن ماه سال ۱۳۹۹ حکم قطعی برای هفت‌تپه صادر شد تا به دولت بازگردانده شود اما دولت سابق گفت من به هیچ عنوان نمی‌توانم آن را اداره کنم. حکم ابلاغ نشد تا ۳۱ مرداد ماه ۱۴۰۰ پیگیری کردیم و در نهایت به دولت برگردانده شد.
حجت‌الاسلام‌والمسلمین محسنی‌اژه‌ای با اشاره به پیشینه برگزاری علنی دادگاه‌ها در تاریخ انقلاب اسلامی گفت: دادگاه‌ها در مقطعی پس از پیروزی انقلاب به صورت علنی برگزار ‌شد اما قانون جلوی آن را گرفت و اعلام کرد که محاکمات علنی باشد اما هیچ‌کس حق انتشار محتوای آن را نداشته باشد.
رییس قوه قضاییه با اشاره به اجازه رییس وقت قوه قضاییه در سال ۹۷ از مقام معظم رهبری برای برگزاری علنی دادگاه‌های اخلالگران در نظام اقتصادی کشور به مدت دو سال و اعلام اجازه رهبر معظم انقلاب اسلامی، گفت: در مرداد سال ۹۹ و پس از پایان زمان این اجازه، آیت‌الله رییسی رییس وقت قوه قضاییه به سبب اعتراضاتی که شد و اشکالاتی که متوجه روند انتشار مباحث مطروحه در این دادگاه‌ها شد در درخواست مجددی که جهت تمدید زمان این دستور برای مقام معظم رهبری نوشتند، محدودیت‌هایی را قائل شدند و بر همین اساس بنا شد که این دادگاه‌ها مانند روال قبل و بر اساس قانون به صورت علنی برگزار شوند ولیکن به صورت مطلق انتشار پیدا نکنند و تنها مواردی که طبق قانون جنبه عمومی دارند و از لحاظ ملی مسائل مهمی محسوب می‌شوند با پیشنهاد دادستان کل کشور و موافقت رییس قوه قضاییه رسانه‌ای شوند.
وی گفت: از آن زمان به بعد همه موارد دادگاه‌های مفاسد اقتصادی رسانه‌ای نشده‌اند.
رییس قوه قضاییه با اشاره به برخی اشکالات موجود در روند برگزاری دادگاه‌های علنی که رسانه‌ای می‌شوند، گفت: یکی از اشکالاتی که عنوان می‌شود این است که اگر فرد متهم تبرئه شود، تکلیف آبرویی که از قِبل رسانه‌ای شدن دادگاه او رفته چه می‌شود؟ حجت‌الاسلام‌والمسلمین محسنی‌اژه‌ای با اشاره به برخی مشکلاتی که برای فامیل و بستگان فرد متهم در دادگاه علنی پیش می‌آید، گفت: موردی وجود داشت که فرزند یکی از متهمان بعد از پخش جلسات دادگاه پدر خود، دیگر نتوانست به دانشگاه برود و در مراسمی شرکت کند.
وی در همین زمینه خطاب به دانشجویان گفت: هنر همه ما باید این باشد که برای این قبیل مسائل چندوجهی به نحو احسن سازوکار تعبیه کنیم تا مبارزه با مفاسد اقتصادی و برگزاری دادگاه‌های علنی آسیب‌اش کمتر شود و به امنیت سرمایه‌گذاری هم در کشورمان در عین حال لطمه نزند.رییس قوه قضاییه در بخش دیگری از سخنان با بیان اینکه اسناد عادی منشاء بسیاری از پرونده‌های قضایی هستند، گفت: با جدیت موضوع تبدیل اسناد عادی به اسناد رسمی را که در مجلس مطرح است پیگیری می‌کنیم.
حجت‌الاسلام‌والمسلمین محسنی‌اژه‌ای با بیان اینکه نمی‌شود به قاضی گفت شما به سلیقه خودت عمل کن چراکه قاضی ناگزیر است به قانون عمل کند، تاکید کرد: ما باید در ایجاد و تحول در قانون بیشتر تلاش کنیم.
وی با اشاره به لوایح قضایی که باید از مجرای دولت به مجلس برسد نیز گفت: مجلس برای تغییر در این لوایح مختار است و قرار هم نبوده و نیست که همه لوایحی که ما به مجلس می‌دهیم عینا تصویب شوند.
رییس قوه قضاییه افزود: تا امروز بیش از چهار تا پنج هزار نفر از قضات و کارمندان قضایی را تشویق ‌کرده‌ایم و در برخورد با قضات و کارکنان متخلف نیز بسیار جدی هستیم.حجت‌الاسلام‌والمسلمین محسنی‌اژه‌ای با اشاره به پایین بودن میزان حقوق قضات و کارکنان قضایی، از تلاش‌های خود و همکارانش برای بهبود وضعیت معیشتی کارکنان دستگاه قضایی سخن گفت و اظهار کرد: نمی‌شود یک کارمند با حقوق چهار یا پنج میلیون تومانی، زندگی خود و همسر و فرزندانش را بگذراند.
وی در پایان یادآور شد: همه نامه‌ها و درخواست‌های دانشجویان که در جلسه امروز از آنها دریافت شد، مورد مطالعه قرار می‌گیرد.