از لحظه انتشار این خبر در ساعت ۱۱ صبح دیروز، تعداد صفوف خرید کاهش و تعداد صفوف فروش افزایش یافت.
همچنین ورود پول حقیقی به بازار کاهش و به صندوق‌های درآمد ثابت افزایش یافت.
از طرفی برخی نمادهای پتروپالایشی که در ابتدای روز مثبت بودند راهی سوی منفی دامنه نوسان شدند.
شاخص کل بورس تهران در پایان معاملات روز چهارشنبه ۲۸ تیر ۱۴۰۲، ۱۶ هزار و ۶۶۱ پله بالا رفت و با رشد ۸۳/۰ درصدی در ارتفاع دو میلیون و ۱۶ هزار و ۳۸۲ واحد ایستاد.
شاخص هم‌وزن نیز دیروز با رشد ۹ هزار و ۳۵۷ واحدی معادل ۳۳/۱ درصد رشد کرد و به سطح ۷۱۲ هزار و ۵۳۹ واحد رسید.
شاخص‌های آزاد شناور، بازار اول و بازار دوم هم به ترتیب با رشد ۶۴/۰ درصدی، ۶۲/۰ درصدی و ۰۷/۱ درصدی روبه‌رو شدند. دیروز شاخص کل فرابورس هم با رشد ۲۶۹ واحدی روبه‌رو شد و با افزایش ۰۲/۱ درصدی به ارتفاع ۲۶ هزار و ۶۵۶ واحدی رسید.
نماد‌های شستا، تایپکو و حکشتی بیشترین تاثیر مثبت را بر روی شاخص کل گذاشتند و در تاثیرگذاران برتر نماد منفی حضور نداشت.
ارزش معاملات خرد بازار سهام در انتهای معاملات دیروز به ۶۹۰۰ میلیارد تومان رسید.
از این ۶۹۰۰ میلیارد تومان، ۳۴۰۰ میلیارد متعلق به بازار بورس، ۲۲۰۰ میلیارد متعلق به فرابورس، ۱۳۰۰ میلیارد متعلق به صندوق‌های سهامی بوده است.
روند ورود پول به بازار سهام در اواخر بازار تغییر‌جهت داد و ۷۹ میلیارد پول از بازار سهام خارج شد.
سرانه خرید اشخاص حقیقی نیز در انتهای معاملات دیروز به ۳/۲۸ میلیون تومان و سرانه فروش آنها به ۲۰ میلیون تومان رسید.
بورس یا کوره پول‌سوزی ۴۹ میلیون سهامدار؟
مهدی روزبهانی کارشناس ارشد بازار سرمایه با بیان اینکه سهامداران چشم‌انتظار اصلاح آیین‌نامه نرخ خوراک پتروشیمی‌ها هستند، گفت: کنترل بورس به جای سهامداران خرد به دست حقوقی‌ها و بازارگردان‌هایی افتاده که با عرضه آبشاری سهام، سرمایه ۴۹ میلیون سهامدار را به نابودی کشانده‌اند.
روزبهانی در این رابطه به اقتصاد ۲۴ گفت: نکته عجیب بورس روز چهارشنبه، ریزش صف‌های خرید به یک دلیل کاملا واضح و مشخص است و آن چیزی نیست جز عرضه آبشاری بازارگردان‌ها و حقوقی‌ها.
وی با بیان اینکه بازارگردان‌ها و حقوقی‌ها تبدیل به سم مهلکی برای بورس تهران شده‌اند، ادامه داد: به محض اینکه صف خرید شکل می‌گیرد و پول پشت سهمی می‌آید، حقوقی‌ها و بازارگردان‌ها با چراغ سبز سازمان بورس و بدون هیچ محدودیتی با تمام قوا شروع به عرضه سهام می‌کنند.
«بخشی از نقدینگی سهامداران در صندوق‌های درآمد ثابت حبس شده و سهامداران چشم‌انتظار نشانه‌های برگشت بازارند. بخش قابل توجهی از نقدینگی نیز در کارگزاری‌ها پارک شده است.» روزبهانی با بیان این مطلب گفت: متاسفانه این در شرایطی است که حقوقی‌ها و بازارگردان‌ها پا روی گلوی سهامداران گذاشته‌اند و با عرضه سهام نَفَس بازار سرمایه را به شماره انداخته‌اند.
وی افزود: بررسی بازار روز سه‌شنبه نشان می‌دهد سهم‌های زیادی صف خرید شدند، اما با ضرب شست حقوقی‌ها و بازارگردان‌ها به سرعت صف‌های خرید عرضه می‌شد.
خواسته سهامداران ورود رییس قوه قضاییه به ماجرای بورس است
این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر نظارت بر حقوقی‌ها و بازارگردان‌ها به دلیل وقایع اخیر گفت: خواسته سهامداران خُرد ورود رییس قوه قضاییه و سازمان بازرسی کل کشور برای نظارت بر بازار سرمایه است. روزبهانی با بیان اینکه نوشداروی تن زخمی بورس تهران، وجود یک شعبه مالی بازرسی و کشف حقیقت در سازمان بورس است، به اقتصاد ۲۴ گفت: این شعبه باید در مورد تمام اتفاقات بازار از قبیل رصد عملکرد روزانه حقوقی‌ها و بازارگردان‌ها، عملکرد ناظرین بازار، قوانین خلق‌الساعه، اظهارنظر مسوولان و نهاد‌های دولتی، در جهت رفع ابهام و کمک به بازار سرمایه ورود کند.
آیا ریزش‌های ناگهانی بورس دوباره رخ می‌دهد؟
این کارشناس ارشد بازار سرمایه با اشاره به قصه پرغُصه «افزایش نرخ خوراک پتروشیمی‌ها» و ریزش ناگهانی شاخص کل بورس گفت: اگر سازمان بازرسی کل کشور و قوه قضاییه یک شعبه مشترک در بورس داشتند شاهد اتفاقاتی از این دست در بورس تهران نبودیم.
روزبهانی با طرح این سوال که «مگر رییس‌جمهوری محترم نفرموده‌‌اند باید کاری کنیم که اقتصاد پیش‌بینی‌پذیر باشد؟» ادامه داد: اگر منِ سرمایه‌گذار که می‌خواهم در صنعت پتروشیمی سرمایه‌گذاری کنم ندانم این سرمایه‌گذاری چه آینده‌ای دارد به بازار سرمایه ورود نمی‌کنم. نمی‌شود که با یک قانون، یک صنعت را به خاک و خون کشید.
هشدار نسبت به فرار پول از بورس تهران
به اعتقاد این کارشناس ارشد بازار سرمایه، شاهد افزایش روزانه نرخ سود بانکی هستیم.
در شرایطی که مسوولان به خوبی می‌دانند این کار چه عواقبی برای تولید و بورس دارد.
روزبهانی با هشدار نسبت به فرار نقدینگی از بورس به سایر بازار‌های دارایی ادامه داد: نهاد‌های مالی باید دست به دست هم بدهند تا نقدینگی از بازار جمع و وارد بازار سرمایه شود.
این حجم نقدینگی اگر به سمت بازار‌های دلار، خودرو، مسکن و… برود موجب تورم و گرانی افسارگسیخته می‌شود.
چرا باید از بورس حمایت شود؟
این کارشناس ارشد بازار سرمایه با اشاره به اینکه الان بهترین زمان برای حمایت از بورس و سهامداران خرد است، گفت: قیمت سهام به قیمت‌های سال ۱۳۹۹ رسیده است.
کدام بازار اعم از مسکن، خودرو، طلا، دلار و… است که قیمت آن در طول این چند سال افزایش نیافته است؟
روزبهانی با ذکر یک مثال ادامه داد: در حالی شاهد جهش قیمت مسکن هستیم که سهام گروه ساختمانی بین ۴۰ تا ۵۰ درصد در اردیبهشت ماه امسال ریخت. کجای دنیا چنین چیزی اتفاق می‌افتد؟
بورس ملعبه دست دولتمردان
شده است
این کارشناس ارشد بازار سرمایه با اشاره به اینکه متاسفانه بورس تهران ملعبه دست دولت شده است، گفت: سهامداران خرد مظلوم بورس جور تامین کسری بودجه دولت را می‌کشند.
روزبهانی خاطرنشان کرد: اگر همه دولتمردان دست به دست هم دهند تا قیمت مسکن را ۲۰ درصد کاهش دهند نمی‌توانند، ولی برای سقوط بازار سرمایه یک تبصره، یک اظهار‌نظر یا یک قانون جدید کافی است تا بورس به خاک و خون کشیده شود.
۵۰ میلیون سهامدار خرد چشم‌انتظار شفاف‌سازی
این کارشناس بازار سرمایه گفت: همه اینها در شرایطی است که جامعه ۴۹ میلیونی سهامداران خرد چشم‌انتظار شفاف‌سازی در مورد ماجرای افزایش خوراک پتروشیمی‌ها هستند.
روزبهانی ادامه داد: با احتساب سهامداران عدالت، ۴۹ میلیون نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم سهامدار بازار سرمایه‌اند و حدود ۵ تا ۶ میلیون نفر به صورت روزانه از این تصمیمات نابهنگام آسیب می‌بینند.